Smart Previews, Lightroom 5 & Cloud storage

Smart Previews, Lightroom 5 & Cloud Storage

Smart Previews, Lightroom 5 & Cloud Storage
Om mijn hele Workflow uit te doeken te doen zal ik nog wel eens een andere postje schrijven aangezien deze sinds kort drastisch gewijzigd is sinds de komst van Smart Previews in LR5...In het kort omvat mijn workfow verschillende LR Catalogen voor elk type opdracht dat ik heb zo heb ik onder meer  :Events catolog (al mijn "event" werk concerten, evenementen,...) Family catalog (persoonlijke foto's familie feestjes, verjaardagen,....) Client Work ( Portret shoots, communies, huwelijken,....) Portfolio (Shoots voor mijn eigen portfolio TFCD of eigen opdrachten) ....Deze catalogen staan net zoals de foto's op een externe harde schijf , daar ik regelmatig op  andere pc's moet werken en ik dan altijd alles eenvoudig op 1 plek en dus ook maar 1 plek te onderhouden in backup....Nu de keerzijde, als ik mijn externe discs niet bij de hand heb en ik krijg een vraag binnen over een bepaalde foto of ik heb tussendoor even tijd en wil aan de foto's werken kan dit nu niet...2 grote pijnpunten in mijn huidige workflow
  • De cataloog staat ook extern dus LR openen gaat al niet
  • Cataloog op de PC zelf, enkel aan de meta data werken bvb raten,flaggen,....en niet bewerken aangezien LR de foto's niet kan vinden...en is hij gebonden aan 1 PC (plaats)

Hoe dit op te lossen...

Laten we probleem per probleem aanpakken, namelijk de foto's kunnen bewerken ook al hangt de externe schijf er niet aan...

LR5 Smart Previews...

Er vanuit gaande dat je de cataloog ter beschikking hebt en je LR opent duid deze aan dat de foto's niet gevonden worden met het welbekende ? op de miniaturen in de bibliotheek weergave. De bewuste schijf is offline en de folders aangeduid met ?
Lightroom handeld het afwezig zijn van de disc goed af.

Een foto bekijken gaat, door de previews die gemaakt zijn tijdens het importeren, echter wanneer je wil bewerken.....De Mooie melding Folder Not Found en de ontwikkel tools zijn niet toegankelijk.
Lightroom onder het moto : Ik wil wel, maar ik kan niet.....

Maar sinds LR5 en de smart previews is dit verleden tijd, genereer handmatig  of tijdens het importeren Smart previews en je kan  wanneer je Schijf Offline is de foto's bewerken, zelfs exporteren tot maximaal 2540px...Wanneer je de schijf terug aankoppelt worden de wijzigingen automatisch gesynchroniseerd....prachtig...Hoe is dit mogelijk, een smart preview is niets meer dan een Mini  RAW(DNG van max 2540px), die aangemaakt word en naast je cataloog komt te staan en waar je dus offline op werkt.
Aanmaken Smart Previews Aanmaken van Smart Previwes tijdens het importeren

Voor bestaande foto's kan men altijd smart previews aanmaken via de menu's
Genereren van Smart Previews na import Genereren van Smart Previews na import

En kijk eens aan werken offline.....super handig...Om snel op te werken, even snel een foto exporteren voor op sociale media is perfect mogelijk, voor prints natuurlijk niet, daar je met de "mini" raw zit van 2540pixels...De smart previews worden naast je cataloog opgeslagen en zijn gecomprimeerd en verkleinde versies (2540px) van je originele RAW(waar LR afblijft en gewoon copieert naar je import locatie) De originele raw is gemiddeld 28mb groot terwijl de gemiddelde SP 1.2mb groot is. het is extra info en MB's die worden opgeslagen naast je cataloog maar het extra gebruiksgemak is groot.Verschillende werkstations.Zoals ik in de opening vermelde werk ik op verschillende PC's meestal op de laptop, soms op de vaste desktop in de studio,...het wisselt wel eens.Daar de cataloog op een externe disc staat kon dit eenvoudig gebruikt worden op de verschillende pc en toch orde op zaken houden, echter ik moest wel de disc met de cataloog op altijd ter mijn beschikking hebben....Cloud storage is hier de oplossing, vroeger gebruikte ik dropbox als cloud storage in combinatie met Google Drive, om bestanden te delen of te backupen, nu door een nieuwe speler op de markt die vrijgevig is met hun opslag gingen mijn ogen open..Copy.Com de nieuwe speler geeft als start 15Gb schijf ruimte en 5gb onmiddelijk erbij als je iemand uitnodigd...met mijn 30GB heb ik al ruim voldoend voor mijn plannen..Wat als ik mijn catalogen nu eens plaats in de gesynchroniseerde folders van Copy.Com zo gezegd, zo gedaan, mijn catalogen staan in de lokale Cpoy.com folder,met de Cloud perfect gesynchroniseerd tussen mijn devices, ik kan nu perfect werken overal waar ik LR heb opstaan en de folders automatisch gesynchroniseerd zijn ...In combinatie met smart previews  kan ik zelfs perfect werken zonder de "full res" bestanden beschikbaarDank u Copy.Com en Smart previews, mijn workflow is weer een pak krachtiger geworden....Opgepast : Bij een LR Cataloog horen verschillende bestanden en folders.De structuur is als volgt :De cataloog zelf : [NaamCataloog].lrcat Een folder : [NaamCataloog] Previews.lrdata indien je smart previews aanmaakt [NaamCataloog] Smart Previews.lrdataBij het verhuizen van een cataloog moet je dus al deze bestanden en folders verhuizen.                 
(c) Kevin Van Looy - kevin@BeautyFocus.be - 0477 49 15 01 Up